Warning: Use of undefined constant template_directory - assumed 'template_directory' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home3/rarm0401/public_html/woodworking.ro/blog/wp-content/themes/unsleepable/single.php on line 7

Masini pentru mortezat (scobit) – sfaturi pentru o utilizare corecta

De cele mai multe ori, mestesugarii realizeaza asa-numitele morteze (scobituri) cu ajutorul unei dalti si a unui ciocan. Aceasta operatiune necesita insa foarte mult timp si, in cazul in care trebuie sa realizati un numar mare de morteze zilnic, atunci ar fi rentabila utilizarea unei masini pentru mortezat (scobit).

Desi exista numeroase diferente de la producator la producator si de la model la model, utilizarea unei masini de mortezat presupune urmarea unor etape ce nu pot fi eliminate.

Pasii ce trebuie urmati in utilizarea unei astfel de masini sunt:

1. Reglarea adancimii de mortezat.

masina-scobit-1

2. Pozitionarea piesei de mortezat pe masa masinii si fixarea acesteia in menghina.

3. Se ajusteaza limitatoarele cursei mesei in functie de lungimea ce trebuie mortezata.

masina-scobit-2

4. Se porneste masina de mortezat si se impinge dalta cu burghiu spre piesa de prelucrat. Avansul trebuie sa fie suficient de rapid pentru a impiedica arderea lemnului dar nu prea rapid pentru a nu bloca burghiul.

5. Dupa realizarea primei taieri, piesa este mutata de-a lungul mesei cu ajutorul unei manivele pentru realizarea urmatoarei taieri. Directia de miscare trebuie sa permita aschiilor sa fie eliminate. Piesa trebuie sa fie mutata astfel incat slotul (decuparea) daltii sa permita evacuarea aschiilor prin partea taiata a piesei de lucru. Dalta trebuie sa fie orientata cu slotul catre capatul mort al mortezei astfel incat aschiile sa iasa prin partea curata a acesteia.

masina-scobit-3

Atunci cand se taie morteze adanci cu ajutorul unei masini pentru mortezat se recomanda ca mortezarea sa se faca in etape cu adancimea de 1” fiecare, astfel incat aschiile sa poata fi eliminate.

O buna functionarea a acestor masini pentru mortezat o asigura ascutirea corespunzatoare a sculelor taietoare, respectiv a daltilor si burghielor. Marginile boante ale burghiului conduc la realizarea de morteze imprecise si aparitia riscului de a rupe dalta sau burghiul.

In cazul in care dalta si burghiul se incalzesc extrem de mult devin greu de ascutit si se recomanda inlocuirea lor.

Ascutirea burghielor ce se utilizeaza pe masini pentru mortezat se recomanda sa se faca cu ajutorul unei pile subtiri care sa urmeze forma initiala a burghiului. Se introduce pila intre marginile burghiului si se ascut usor marginile taietoare ale acestuia. Nu se recomanda ascutirea marginilor exterioare ale burgiului pentru a nu modifica diametrul acestuia de lucru.

masina-scobit-4

Dalta de mortezare se ascute cu ajutorul unei pile cu pivot. Doua sau trei rotiri ale pilei in varful daltii sunt suficiente pentru ascutirea daltii.

masina-scobit-5

Pentru ascutirea varfului daltii se recomanda utilizarea pile triunghiulare de dimensiuni mici.

masina-scobit-6

Utilizarea unei masini pentru mortezat poate fi considerata rentabila doar in cazul in care numarul mortezelor ce trebuie realizate este foarte mare. In cazul in care utilizati sau intentionati sa folositi o astfel de masina pentru realizare mortezelor este imperativ sa cunoasteti regulile in ceea ce priveste o exploatare corespunzatoare a masinii.

VN:F [1.9.1_1087]
Rating: 9.7/10 (9 votes cast)
Masini pentru mortezat (scobit) – sfaturi pentru o utilizare corecta, 9.7 out of 10 based on 9 ratings
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

  • arhivă

  • .