Warning: Use of undefined constant template_directory - assumed 'template_directory' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home3/rarm0401/public_html/woodworking.ro/blog/wp-content/themes/unsleepable/single.php on line 7

Reglaje si setari pentru ferastraie panglica

In industria de prelucrare secundara a lemnului, un rol important revine ferastraielor cu panglica. Acestea sunt utilizate atat pentru taierea dreapta, cat mai ales pentru debitarea pieselor curbe sau formelor neregulate.

banzic-1

Un aspect important pentru obtinerea de rezultate optime cu aceste echipamente este reprezentat de alinierea si tensionarea corecta a panzei panglica.

Alinierea panzei panglica

Panza panglica cu care este dotat un ferastrau panglica asigura taierea prin rularea pe doua volante. Masa care sustine piesa de prelucrat este dotata cu o fanta prin care este introdusa pansa si un spatiu decupat in partea centrala.

Daca panza panglica nu ruleaza prin centrul fantei, cursa acesteia trebuie sa fie corectata prin ajustarea unghiului volantei superioare.

Pentru a realiza aceasta ajustare, se deschid usile superioara si inferioara, se slabeste sistemul de urmarire a cursei panzei si se roteste volanta fara a atinge panza.

Se realizeaza ajustarea volantei pana cand panza ruleaza corespunzator, prin centrul fantei din masa.

Se fixeaza sistemul de urmarire a cursei panzei si se inchid usile.

banzic-2

Tensionarea panzei panglica

Pentru a se obtine rezultate satisfacatoare in urma utilizarii de ferastraie panglica, panza panglica trebuie tensionata corespunzator. Se stie ca cu cat panza este mai tensionata, cu atata devine mai rigida si scade mai mult tendinta acesteia de a devia de la taietura, dar o tensiune prea mare va conduce la uzura prematura sau chiar ruperea panzei.

Tensiunea maxima ce trebuie aplicata unei panze panglica este cea solicitata pentru debitarea unor piese din lemn de esenta tare cu inaltimea maxima permisa de ferastrau.

Toate panzele panglica, indiferent de grosime, necesita aceeasi tensionare pentru o piesa de prelucrat identica.

Pentru modificarea tensiunii panzei se procedeaza la ridicarea integrala a ghidajului superior al panzei si se ajusteaza tensiunea cu ajutorul sistemului de tensionare.

Tensiunea panzei de verifica aplicand presiune cu degetul pe panza la jumatatea distantei dintre ghidaje spre interior (panza ar trebui sa flexeze in mod normal aproximativ 2 mm). In cazul in care ferastraul este dotat cu sistem de afisare a tensiunii panzei panglica, acesta ar trebuie sa afiseze ajustarile corecte raportat la latimea panzei.

banzic-3

Dupa ajustarea corecta a tensiunii panzei panglica, se regleaza ghidajul superior al panzei si poate fi inceputa exploatarea echipamentului.

Daca se utilizeaza ferastraie panglica pentru debitarera pieselor din lemn de esenta tare, panza panglica este extrem de solicitata. In acest caz, daca tensiunea panzei nu este cea corespunzatoare panza va devia de la cursa normala si va afecta taietura.

Rezistenta panzei panglica fata de efectele deflectiei este obtinuta prin combinarea mai multor factori, printre care pasul panzei corespunzator aplicatiei, latimea potrivita a panzei si reglarea corecta a ghidajelor ferastraului. Cu toate acestea, cel mai important factor este aplicarea tensiunii corespunzatoare asupra panzei.

 

VN:F [1.9.1_1087]
Rating: 8.4/10 (11 votes cast)
Reglaje si setari pentru ferastraie panglica, 8.4 out of 10 based on 11 ratings
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

One Response to “Reglaje si setari pentru ferastraie panglica”

 1. banda ranache says:

  Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home3/rarm0401/public_html/woodworking.ro/blog/wp-content/plugins/gd-star-rating/code/blg/frontend.php on line 693

  Multumesc de postare! E de mare ajutor ­čśë
  La mai multe!

  VA:F [1.9.1_1087]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Leave a Reply

 • arhiv─â

 • .