Category archives: Tehnici


Warning: Use of undefined constant template_directory - assumed 'template_directory' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home3/rarm0401/public_html/woodworking.ro/blog/wp-content/themes/unsleepable/archive.php on line 53

Slefuirea cu ajutorul unor masini cu banda si disc abrazive

Utilizarea modelelor de masini de slefuit cu banda si disc pentru slefuirea pieselor din lemn este intalnita frecvent, mai ales in atelierele amatorilor in prelucrarea lemnului, precum si in unele mici ateliere de productie.

Utilizarea unor astfel de masini de slefuit este raspandita datorita numeroaselor posibilitati de slefuire pe care le ofera, precum si a costurilor relativ reduse de achizitie.

Majoritatea acestor modele de masini de slefuit cu banda si disc ofera posibilitati de slefuire cu ajutorul benzii abrazive orientate pe orizontala si verticala, precum si slefuirea cu ajutorul discului abraziv.

Slefuirea pe orizontala si verticala

Banda de slefuire al unei masini de slefuit cu banda si disc poate fi utilizata atat in pozitie orizontala, cat si verticala in functie de necesitatile de slefuire.

Trecerea de la o pozitie de lucru a bratului la alta se realizeaza, de obicei, foarte simplu, cu ajutorul unui maner cu dispozitiv de fixare cu excentric.

1

Slefuirea pe suprafata benzii abrazive

Atunci cand se slefuiesc suprafete plate de lemn cu pe suprafata benzii abrazive a unei masini de slefuit, se pozitioneaza piesa de lucru contra limitatorului si se preseaza piesa cu atentie pe banda abraziva.

Presiunea aplicata asupra piesei de prelucrat trebuie sa fie suficient de mare pentru a permite preluarea materialului, dar nu excesiva.

2

Slefuirea pieselor curbe pe suprafata benzii abrazive

Cu ajutorul unei masini de slefuit cu banda si disc pot fi slefuite piese curbe pe partea interioara cu ajutorul benzii abrazive.

In acest caz, se utilizeaza intotdeauna rola de la capatul mesei benzii cu care sunt prevazute aceste masini de slefuit.

Piesa de prelucrat se pozitioneaza cu fermitate pe rola tinand degetele departe de banda abraziva si se preseaza piesa curbata pe rola miscand-o inainte si inapoi.

3

Slefuirea pieselor curbe pe exterior cu ajutorul discului abraziv

Piesele curbe pe exterior pot fi slefuit cu aceste masini de slefuit cu ajutorul discului abraziv.

Acestea sutn slefuite prin miscarea piesei pe discul abraziv din partea stanga spre centru.

Se preseaza piesa cu fermitate pe discul abraziv folosind ca punct fix masa de lucru.

4

Slefuirea cu ajutorul riglei paralele pe discul abraziv

Rigla paralela poate fi utilizata pe masa de lucru a discului abraziv asa cum este prezentat in figura urmatoare.

Rigla paralela in cazul unei astfel de masini de slefuit poate fi reglata, de obicei, la unghi in orice parte, prin slabirea unui surubul si reglarea capatului paralelei la unghiul dorit.

5

Slefuirea pieselor de dimensiuni mici utilizand rigla paralela

Pentru slefuirea pieselor de dimensiuni mici se recomanda utilizarea riglei paralele.

In acest caz, piesa de prelucrat se pozitioneaza intotdeauna in partea stanga a discului abraziv si se asigura o fixare ferma a acesteia pe masa de lucru.

Posibilitatile de prelucrare cu ajutorul unei masini de slefuit cu banda si disc prezentate mai sus sunt doar cateva dintre aplicatiile care pot fi realizate cu ajutorul unui astfel de echipament si nu limiteaza mesterul in prelucrarea lemnului doar la acestea.

VN:F [1.9.1_1087]
Rating: 9.5/10 (6 votes cast)

Warning: Use of undefined constant template_directory - assumed 'template_directory' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home3/rarm0401/public_html/woodworking.ro/blog/wp-content/themes/unsleepable/archive.php on line 53

Reglaje si setari pentru ferastraie panglica

In industria de prelucrare secundara a lemnului, un rol important revine ferastraielor cu panglica. Acestea sunt utilizate atat pentru taierea dreapta, cat mai ales pentru debitarea pieselor curbe sau formelor neregulate.

banzic-1

Un aspect important pentru obtinerea de rezultate optime cu aceste echipamente este reprezentat de alinierea si tensionarea corecta a panzei panglica.

Alinierea panzei panglica

Panza panglica cu care este dotat un ferastrau panglica asigura taierea prin rularea pe doua volante. Masa care sustine piesa de prelucrat este dotata cu o fanta prin care este introdusa pansa si un spatiu decupat in partea centrala.

Daca panza panglica nu ruleaza prin centrul fantei, cursa acesteia trebuie sa fie corectata prin ajustarea unghiului volantei superioare.

Pentru a realiza aceasta ajustare, se deschid usile superioara si inferioara, se slabeste sistemul de urmarire a cursei panzei si se roteste volanta fara a atinge panza.

Se realizeaza ajustarea volantei pana cand panza ruleaza corespunzator, prin centrul fantei din masa.

Se fixeaza sistemul de urmarire a cursei panzei si se inchid usile.

banzic-2

Tensionarea panzei panglica

Pentru a se obtine rezultate satisfacatoare in urma utilizarii de ferastraie panglica, panza panglica trebuie tensionata corespunzator. Se stie ca cu cat panza este mai tensionata, cu atata devine mai rigida si scade mai mult tendinta acesteia de a devia de la taietura, dar o tensiune prea mare va conduce la uzura prematura sau chiar ruperea panzei.

Tensiunea maxima ce trebuie aplicata unei panze panglica este cea solicitata pentru debitarea unor piese din lemn de esenta tare cu inaltimea maxima permisa de ferastrau.

Toate panzele panglica, indiferent de grosime, necesita aceeasi tensionare pentru o piesa de prelucrat identica.

Pentru modificarea tensiunii panzei se procedeaza la ridicarea integrala a ghidajului superior al panzei si se ajusteaza tensiunea cu ajutorul sistemului de tensionare.

Tensiunea panzei de verifica aplicand presiune cu degetul pe panza la jumatatea distantei dintre ghidaje spre interior (panza ar trebui sa flexeze in mod normal aproximativ 2 mm). In cazul in care ferastraul este dotat cu sistem de afisare a tensiunii panzei panglica, acesta ar trebuie sa afiseze ajustarile corecte raportat la latimea panzei.

banzic-3

Dupa ajustarea corecta a tensiunii panzei panglica, se regleaza ghidajul superior al panzei si poate fi inceputa exploatarea echipamentului.

Daca se utilizeaza ferastraie panglica pentru debitarera pieselor din lemn de esenta tare, panza panglica este extrem de solicitata. In acest caz, daca tensiunea panzei nu este cea corespunzatoare panza va devia de la cursa normala si va afecta taietura.

Rezistenta panzei panglica fata de efectele deflectiei este obtinuta prin combinarea mai multor factori, printre care pasul panzei corespunzator aplicatiei, latimea potrivita a panzei si reglarea corecta a ghidajelor ferastraului. Cu toate acestea, cel mai important factor este aplicarea tensiunii corespunzatoare asupra panzei.

 

VN:F [1.9.1_1087]
Rating: 8.4/10 (11 votes cast)

Warning: Use of undefined constant template_directory - assumed 'template_directory' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home3/rarm0401/public_html/woodworking.ro/blog/wp-content/themes/unsleepable/archive.php on line 53

Utilizarea ferăstraielor de traforaj pentru operațiuni de decupare

Pentru realizarea diferitelor operatiuni de decupare meseriasii in prelucrarea lemnului utilizeaza ferastraie pentru traforaj. Acestea sunt special concepute pentru realizarea operatiunilor de decupare, fiind dotate cu panze de debitare foarte subtiri si inguste ce faciliteaza debitarea diferitelor forme, inclusiv a celor curbe sau a celor situate in interiorul piesei de prelucrat, intr-o maniera destul de simpla.

Pentru realizarea diferitelor piese, multi dintre cei pasionati de traforaj creeaza sau descarca sabloane de pe diferite site-uri sau bloguri de specialitate pe care le decupeaza cu ajutorul ferastraului pentru traforaj.

fierastrau_traforaj_1

Utilizarea ferastraielor de traforaj pentru realizarea decuparii diferitelor piese necesita o atenta pregatire a materialului si a fomelor ce trebuie debitate.

Operarea ferastraielor pentru traforaj presupune impingerea piesei de prelucrat cu ambele maini fara a aplica o forta prea mare asupra panzei de debitare. Piesa de prelucrat trebuie ghidata cu usurinta spre panza deoarece dintii acesteia taie doar la coborare.

Pentru o utilizare indelungata a consumabilelor, se recomanda alegerea corespunzatoare a panzelor in functie de materialul ce trebuie prelucrat.

In cazul utilizarii ferastraielor de traforaj pentru debitarea materialului pe partea exterioara, operatiunea se realizeaza prin impingerea usoara a piesei de prelucrat spre panza si intoarcerea ei in acelasi timp.

fierastrau_traforaj_2

Pentru realizarea de debitari in interiorul piesei de prelucrat, se indeparteaza panza ferastraului, se pozitioneaza piesa de prelucrat pe masa de lucru dupa ce s-a realizat o decupare in interiorul acesteia.

fierastrau_traforaj_3

Se instaleaza panza prin orificiul realizat,se ajusteaza piciorul presor si se tensioneaza panza. In acest moment ferastraul poate fi pornit si operatiunea inceputa.

Dupa finalizarea operatiunii de debitare se indeparteaza panza si se scoate piesa prelucrata.

In cazul in care se doreste decuparea pieselor suprapuse, practica recomanda fixarea acestora cu ajutorul unor benzi pentru a nu permite deplasarea lor individuala sau alunecarea.

fierastrau_traforaj_4

In cazul debitarii pieselor rotunde, panza are tendinta de a se rasuci. Pentru obtinerea decuparii dorite in conditii de siguranta se recomanda o atentie sporita si tinerea cu fermitate a piesei sau utilizarea unei menghine in V.

Utilizarea ferastraielor de traforaj pentru operatiuni de decupare a luat o amploare foarte mare, inclusiv printre utilizatorii amatori, unele dintre lucrarile realizate cu ajutorul acestora fiind adevarate opere de arta.

Unii meseriasi in prelucrarea lemnului au dezvoltat o adevarata pasiune pentru traforaj, aparand chiar si comunitati ale acestora unde sunt impartasite idei si sfaturi.

VN:F [1.9.1_1087]
Rating: 9.9/10 (7 votes cast)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...